Få styr på opsparingen

At have en opsparing kan være løsningen på mange problemer. Hvis du ikke har styr på din opsparing, er det aldrig for sent at starte. Vi guider dig til at få opsparingen under kontrol.

Sæt klare mål

Det første skridt på vejen til at få styr på din opsparing er at sætte nogle mål. Det gør det nemmere at holde sig motiveret, når man arbejder hen mod et konkret mål. Du kan fx sætte et konkret beløb, som du gerne vil spare op. Eller måske vil du gerne spare nok penge op til at tage på en rejse uden at blive ruineret.

Læg et budget

Herefter er det tid til at lægge et budget. Det er helt afgørende at lægge et budget, fordi det er en anledning til at danne sig et overblik over din økonomi og dit forbrug. Sørg for at liste alle dine faste udgifter op, så du får et overblik over, hvad du bruger hver måned. Det giver dig også mulighed for at opdage, hvis du har udgifter, som du godt kan undvære. Måske betaler du for en eller flere streamingtjenester, som du ikke bruger. Det er helt oplagt at opsige disse tjenester, så du kan lægge flere penge til side til din opsparing. Uanset er det en god idé at budgettere med et vist beløb til din opsparing hver måned. Så er du sikker på, at du har sat penge af hver måned til det.

Ændre dine forbrugsvaner

Når du har gennemgået dit budget, vil du måske opdage nogle kategorier, hvor du godt kan skrue ned for dit forbrug. Det kan være, du opdager, at du bruger rigtig mange penge på takeaway eller tøj. Så gælder det om at sætte ind på disse områder og finde billigere alternativer. Du kan fx købe mere tøj secondhand eller i genbrugen. Eller du kan lave mere mad selv i stedet for at købe det færdigt.

Automatisér din opsparing

Det kan være en god idé at oprette en automatisk overførsel på din bankkonto, så du er sikker på at overføre det samme beløb til din opsparing hver måned. På den måde er du sikker på, at du ikke glemmer at overføre, og du skal ikke tænke på det hver måned. Du ved, at du sætter et givent beløb ind på din konto hver måned.

Investér din opsparing

Du kan også vælge at investere noget af din opsparing. Du kan sætte et beløb af til at investere hver måned. En opsparingskonto kan godt have binding, og derfor er det vigtigt, at du ikke står og mangler disse penge fra den ene dag til den anden. Det kan bedst betale sig at have penge stående på en opsparingskonto over flere år. Det vil ofte få det indsatte pengebeløb til at vokse. Det er selvfølgelig vigtigt at sætte sig lidt ind i, hvordan man investerer, inden man vælger at satse på en investeringsstrategi. Der er nogle investeringer, som er mere sikre end andre, og du vælger selv, hvor risikovillig du vil investere.

Kom godt fra start

Når du har gjort din research og dit forarbejde og har fået større overblik over din økonomi, er det bare med at starte. Jo før, jo bedre. Hvis du får en uventet regning og endnu ikke har sparet nok op, kan du vælge at tage et lån for at få regningen ud af verden med det samme.